Overig klein fruit

Hoewel de blauwe bes onze hoofdteelt is, telen we nog een aantal andere bijzondere soorten;

De Siberische blauwe bes, de oogst daarvan begint als eerste in de reeks. De struiken zijn in Nederland nog niet zo bekend. Ze zijn zeer winterhard. Rond eind april, begin mei, zijn de eerste vruchten rijp. In deze bessen zitten nog meer vitaminen en anti-oxidanten dan in de blauwe bessen. Ze zijn wranger van smaak en zijn meer langwerpig dan rond.

De Zwarte bes, de oogst daarvan ligt in juli en augustus. De smaak is erg uitgesproken en neigt naar cassis. De ervaring leert dat men de zwarte bes moet "leren" eten. Deze bessen worden vaak gebruikt om jam van te maken, die erg lekker van smaak is. De gezondheidswaarde ligt nog boven de beroemde Goji bes. De zwarte bes wordt trosgewijs geoogst.

De Japanse wijnbes, de oogst hiervan ligt in juli en augustus. Deze vruchten zijn klein en felrood. De smaak kan als zeer zoet ervaren worden. Bij het oogsten is het enigzins oppassen; de takken van de Japanse wijnbes zitten vol met venijnige doorns. Toch maakt de smaak van deze heerlijke bes het oogsten meer dan waard. Ze zijn het lekkerste recht van de struik.

De Aroniabes, de oogst ervan ligt in augustus en september. Het is veruit de gezondste vrucht, het zit letterlijk bomvol met gezonde stoffen. Ze is niet als vrucht te eten; de smaak is namelijk te sterk en te wrang. Ze wordt vooral tot sap verwerkt. In combinatie met blauwe bessensap is dit heerlijk. In Oost-Europese landen als Rusland en Polen is ze al eeuwenlang bekend om haar gezondheidsbevorderende eigenschappen. Kortom: een echte aanrader om op een normale en makkelijke manier uw gezondheid een dagelijkse boost te geven.

De Tayberrie, dit is een kruising van een framboos en een braam. De bessen zijn veel groter dan een framboos en erg zoet van smaak. Het geheim ligt in het feit dat de vrucht erg rijp moet zijn; deze wordt pas geoogst als de vrucht donkerpaars van kleur is. De Tayberrie is een gemakkelijke struik met een overvloedige oogst.

De Braam, wij telen de Reuben-variant. Reuben is de enigste braam die op het eenjarige hout oogst geeft. Normaliter wordt een braam horizontaal geteeld, maar deze wordt juist verticaal geteeld en wordt ongeveer 180cm hoog. De vruchten zijn zeer groot en erg zoet van smaak. Na de oogst wordt de plant terug ingekort om vervolgens het volgende jaar weer een overvloedige oogst te geven.